dinsdag 23 augustus 2011

PALENQUE + TULUM + PLAYA DEL CARMEN + CHICHÉN ITZÁ + MÉRIDA (Mexico)


Na ons bezoek aan TIKAL stonden we de volgende morgen om 4u25 op en namen we een shuttlebus met enkele Israëlische toeristen naar PALENQUE in Mexico. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de ruïnes van YAXCHILÁN en BONAMPAK te bezoeken, twee verloren Mayasteden in de jungle die in het hart van het gebied van de Lacandonindianen liggen. Jammer genoeg bleek dit vanuit Guatemala geen haalbare kaart te zijn en reden we dus maar rechtstreeks naar PALENQUE. De ruïnes ginder waren indrukwekkend en fantastisch gelegen aan de rand van de jungle. Zoals veel andere Mayasites heeft de tropische begroeiing deze verlaten stad letterlijk verzwolgen en is het gedeelte dat vandaag is blootgelegd slechts een fractie van de archeologische vindplaats die zich kilometers ver in de jungle uitstrekt.


Na PALENQUE namen we de nachtbus naar TULUM, de enige Mayastad die langs de kust werd gebouwd. We verbleven er aan een lang wit zandstrand en een azuurblauwe zee. We gingen snorkelen bij de koraalriffen vlak voor de kust en het leek alsof we in een tropisch aquarium vol kleurrijke vissen zwommen.





Na TULUM bezochten we even PLAYA DEL CARMEN waar het massatoerisme toch wel hilarische vormen aanneemt. Hier geen souvenirstalletjes maar souvenirwarenhuizen waar opdringerige verkopers je bijna binnensleuren. Jammer dat de schildpaddenkolonies die hier eeuwenlang hun eieren ´s nachts op het strand legden hiervoor moesten wijken.

Ook veel massatoerisme in CHICHÉN ITZÁ, sinds 1988 ingeschreven op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en de meest toeristische vindplaats van Yucatán. Wat een verschil met Tikal in Guatemala waar we slechts enkele souvenirstalletjes zagen. Toch was CHICHÉN ITZÁ erg de moeite!



Momenteel zitten we in MÉRIDA, de hoofdplaats van de provincie Yucatán. We kochten vanmorgen 2 hangmatten en boekten onze vlucht naar Mexico City nu woensdag (24 uur op de bus zagen we niet echt zitten). We zullen nog een drietal dagen in de hoofdstad doorbrengen omdat we het gevoel hebben dat MEXICO CITY nog het één en ander voor ons in petto heeft. Een volgende post zal onze laatste zijn als sluitstuk van deze geweldige reis. Tot binnen een paar dagen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten